Täcke på eller av???

Det här med täcke är en ständig diskussion. Först och främst vill jag klargjöra två saker. För det första är hästar olika individer och har olika behov. För det andra fungerar dem INTE som oss människor, så bara för du fryser behöver inte hästen ha täcke på sig!!
Några saker att som avgör hur mycket hästen tål är:
- Vältränad eller inte
- Rakad eller inte
- Underhudsfett eller inte.
- Hur mycket tillgång till grovfoder.

En vältränad och musklad häst klarar mer kyla  än en häst som inte är igång.

Rakar vi bort päls behöver vi vintertid ersätta det med täcke.

En lite mager häst har inget isolerande fett lager som hjälper till att hålla värmen och inget extra energi att ta av för att hålla värmen.

Hästar håller sig värma genom att äta, ju kallare det är ute dessto mer grovfoder äter dem, men hur många anpassar fodermängden efter temperaturen?? Jag ser detta så väl på hästarna som går på fri tillgång på grovfoder, under kalla perioder kan dem äta dubbuelt upp mot vad dem vanligt äter. De visar också tydligt att maten är viktigare än att gå in under skydd tex ligghall vid kallt väder.

Eftersom alla hästar är olika så gäller det att lära känna sin häst för att bäst kunna bedömma när täcket behövs. Tänk också på att känna på temperaturen under täcket på hästen för att se så dem inte står och kokar i värmen. Det är särskilt lurigt på våren när vädret skiftar som det gör. Men hästen mår överlag bättre att få huttra någon stund på dagen för tillfälliga väderbyten än att stå med täcke hela dagen då det till största delen är uppehåll och normal eller varm temperatur. En skakande häst håller inte på att dö den bara hjälper kroppen att hålla värmen.
Däremot ska man tänka på att om man ska rida en häst som frusit lite så gäller det att vara noga med lång och försiktig uppvärmning, eftesom dem stått och spänt sig i hagen så tar det längre tid för musklerna att mjuka upp sig och slappna av.

Använd din kunskap och sunt förnuft så brukar det bli bra ;-)