Nya ligghallen är färdig :-)

I helgen fixades det sista på nya ligghallen, så i söndags kunde vi öppna upp till den.
Jag är så tacksam för hjälpen vi fått med bygget av Stellan, vi hade inte varit färdiga i tid utan honom...... guld värt!
Eftersom vi har många unghästar och jag tycker att löstdriften är det bästa för både de unga och gamla. Passar naturligtvis inte alla individer men de flesta uppskattar det. Så nu har vi byggt en till för det är väldigt viktigt att alla i flocken vågar sig in när de vill, ingen ska behöva stå utanför och titta in på de andra. Vi har valt att ha en ganska stor flock och att de har två ligghallar, två foderplatser och en stor hage att röra sig på.
För framförallt unghästarna är det väldigt bra med stor yta och olika terräng att röra sig i, då bygger de upp en stark och rörlig kropp. Vi har halm i våra lösdrifter och foderplatserna är upp
grusade. För det är viktigt att hästarna har torr plats att stå på även under de blöta leriga tiderna.

Vi mockar foderplatser och ligghallar dagligen.

Vår gamla trogna Vivan har gått på lösdrift i många år och trivs som fisken i vattnet. Hon har aldrig varit halt pga några förslitningar eller stelheter och är finare och mjukare i kroppen än när hon stod på box.

Även Gevalia som jag tävlar och tränar mycket på har många år gått på lösdrift och det funkar hur bra som helst. Det som är lite bökigt är när jag ska iväg tidigt på tävling och behöver knoppa och fixa henne dagen innan..... men det löser jag genom att hon får stå inne den natten. Vilket hon snällt gör :-)

Många tycker det är jobbigt att under den kalla tiden släppa ut svettiga hästar i kylan. MEN det är ju så att hästar torkar inne från och ut. Så när du tror att hästen är genomblöt är den redan torr inne vid huden. Det är faktiskt värre att stänga in värmen och svetten efter ett hårt pass med täcke. Det vill säga om hästen har sin päls kvar, har du hel rakat hästen så behövs täcket som ersättning för pälsen.