Måndagens ridning

Jag har dragit på mig en ordentlig förkyling med en hemsk hosta, vilket inebär att Ebba får rida hästarna själv. Jag var däremot med och hjälpte henne med dem.

Ebba hade lagt upp ett pass med en väldigt bra övning, som hjälpte de tre hästarna med deras olika svårigheter.

Övningen gick ut på att rida en stor åtta på hela banan. På ena kortsidan fem travbommar på böjt spår och på andra kortsidan fem galoppbommar på böjt spår. I mitten två korridorer att pricka in. 
Hon började med Doris som behöver denna övning för att inte bli för het, utan komma till avslappning direkt vid övergångarna. Vilket gick riktigt bra, Ebba har verkligen gjort ett toppen jobb med henne.

Frasse var sen på tur och med honom ligger fokus på framåtbjudning och få honom att ta jämt stöd på bettet så han inte lägger huvudet på sne. Övningen hjälper dig att få hästen att tänka framåt och konsentrera sig på rätt sak. När det kommer trav eller galoppbommar tvongar det hästen att ta ut steget och tänka framåt istället för som Frasse vill, springa och hitta på mycket annat ;-)  När de gjordt övningen i båda varven blev Frasse väldigt fin att rida, rak och fin. Vilket inte är det lättaste med honom. När man har bommar att rida över och emmelan tvingar man sig som ryttare att verkligen vara noggrann och märker direkt om man glömmer någon hjälp.

Sist ut var det Corre och fokus på honom ligger på att få honom lugn och följsam. Han blir lite stressad av trav och galoppbommar så vi anpassade övningen lite till honom. Vi tog bort en travbom och galoppbomarna behöll vi bara den första och sista bommen så fick hon öva på att ha tre galoppsprång emellan.
Corre fick göra en extra övning, hoppade tre små hinder på åttan för att Ebba fokuserar mycket på att öva anridningar och avståndsbedömning. 
Övningen var helt klart svårast med Corre..... men med tanke på att Ebba bara haft honom i knappt fyra månader så är det inte så konstigt.

Vi avslutade alla med att ta några språng på ett smalhinder för att öva inramning, vilket inte är det lättaste ;-)