Läskiga virus i farten även för hästarna.....

Vi har ju länge nu levt i pandemi tider, nu sprids det också ett farligt virus bland hästar. Det är i Valencia i Spanien som har ett massivt utbrott av EHV1. Detta är ett virus som alltid finns och drabbar hästar varje år i Sverige, men det är inte så ofta vi får så här stora utbrott av det. 
Viruset kallas också abortvirus för det är extra farligt för dräktiga ston, ett dräktigt sto som blir smittat kastar (fölet dör i  magen och föds ut) sitt föl. För att vara extra rädd om våra dräktiga ston så har vi sen i söndags valt att stänga anläggningen för utomstående hästar och våra hästar får inte åka iväg någonstans. Detta gäller mars ut, så hoppas vi att läget är bättre då så vi kan släppa på restriktionerna. 

När det gäller smittspridning så gäller det att ALLTID tänka på den, att om man är i olika stall vara noga med att ha koll på att hästarna är friska. Vid symtom se till att inte ha samma kläder och att vara noga med att tvätta sig mellan stallen. Det gäller samma sak som med alla smittsamma sjukdomar både hos människor och djur, ALLA måste ta sitt ansvar!!

Ni har säkert märkt att vi haft någon häst som hostat och den första hästen som visade symtom var veterinären ute och tog prover på så vi fick reda på vad som orsakade hostan och förkylningen. Det visade sig vara ofarligt, vilken var en enorm lättnad. Även om detta var innan EHV1 virusets utbrott så är det alltid jobbigt när man har hästar med symtom och innan man fått svar på vad det är.

Nu hoppas vi att vi alla håller oss friska och kan börja leva lite mer fritt igen.........