Köpa häst= köpa grisen i säcken

Disskuterade med några om att köpa häst/ponny. Vilken djungel det är!
För det första så kostar de multum, även om de inte är speciellt utbildade eller presterat så mycket.
Tittar men efter d-ponnys så är 80% irländska connemaror och de flesta av dem är skimmlar ;-) inget ont om rasen. Enligt mig en fantastisk ponnyras. Att dem är irländska betyder inte heller att dem är sämre ponnys på något sätt, men det svåra är att det är väldigt svårt att få reda på något om deras förflutna. Deras skadehistorik vet man nästan aldrig något om. 
Sen verkar det som om bara man skriver att dem har kapacitet för "stora" klasser så kostar de mycket. Men de kan ingenting, grundutbildningen på dem existerar oftast inte. När jag letar så vill jag hitta en som är väl grundutbildad i dressyr och hoppning. Att de kan gå de största klasserna spelar ingen roll, för ärligt hur många har tid, pengar och vilja att komma dit. Den skaran köpare borde inte vara så stor...
De flesta vill ha en bästa kompis som man kan utvecklas tillsammans med. Ut och tävla på lättare tävlingar, lära sig detta och samtidigt att ha kul. Lätta tävlingar är upp till 110 cm på D-ponny. Till den nivån kan de flesta ponnys och hästar ta sig med rätt träning.
När man ska köpa ponny/häst så underlättar det givetvis om man får reda på mycket om dem. Sen måste man själv snabbt skapa sig en egen känsla av vad det är för individ. Vad jag tittar efter när vi letar häst tänkte jag återkomma till i ett annat inlägg. Så ni orkar läsa allt ;-)
Ha det gott!