Gevalia

En av sakerna jag försöker jobba bort hos Gevalia är att hon biter sig fast och blir stark och stum i högertyglen. Jag har jobbat mycket för att få henne att böja sig och mjuka upp sig för att få henne att släppa, vilket har blivit bättre men inte bra. I fredags bestämde jag mig för att testa ett annat sätt. Tänker så här, om jag hela tiden har händerna i normalläge, burna ihop framför mig och bara svänger henne med skänklarna och att axlarna vrider sig dit jag ska. ALDRIG ta mer eller mindre i någon av tyglarna hela tiden jämnt stöd. Bryr mig inte hur formad hon är runt inner skänkeln, utan bara att hon är i balans och följsam.

Började med att rida fram i alla gångarter, fick fint med henne i alla svängar och övergångar, även om hon inte gick i form hela tiden. Hon frustade och verkade väldigt nöjd och hon bet sig inte fast någon gång. Skrittpausade lite på lång tygel, fortsatte sen med lite skänkelvikningar i skritt, funkade kanon. Avslutade med galoppfattning ur skritt och ett kort galopp arbete i båda varven. Måste säga att jag är väldigt nöjd över både mig själv och hästen, hon och jag var hela tiden lika avslappnade i båda tyglarna. Så detta ska jag fortsätta att arbeta med :-)


192777jpg
"Händerna ska vara slutna. Den måttligt böjda tummen trycker fast tygeln lätt mot pekfingret, så att tygeln inte glider. Händerna hålls rätt upp och så högt att det bildas en näst intill rak linje från underarmen/armbågen via tygeln till hästens mun. Mellanrummet mellan händerna beror på hur kraftig hals hästen har, eftersom tygellinjen ska vara rak även uppifrån sett."
Lättare sagt än gjort att HELA tiden ha händerna på detta sätt........ Men allt blir så mycket bättre för både ryttare och häst :-)